جعبه فرمان چیست؟
جعبه فرمان خودرو یکی از مهمترین و اساسی ترین قطعات در سیستم کنترل و هدایت خودرو بهشمار میرود که نقش به سزایی در ایمنی و راحتی راننده و سرنشینان دارد و در انواع مکانیکی و هیدرولیکی و برقی در وسایل نقلیه مورد استفاده قرار می گیرد. این سیستم ضمن انتقال نیروی چرخش فرمان، جهت حرکت آن را نیز به چرخها انتقال داده و به این ترتیب مسیر حرکت خودرو را مشخص میکند. سیستم فرمان خودرو نیز مانند دیگر قطعات خودرو طی سالیان اخیر پیشرفت های فراوانی را تجربه کرده است و اجزای آن تغییرات زیادی کرده اند. یکی از اجزای اصلی سیستم فرمان خودرو، جعبه فرمان است که عمده تنوع این سیستم به آن بستگی دارد. در حقیقت نوع جعبه فرمان است که نوع سیستم فرمان خودرو را تعیین میکند.
وظیفه جعبه فرمان
جعبه فرمان مهم ترین بخش سیستم فرمان محسوب می شود. این بخش از سیستم فرمان گشتاور دست راننده را به چرخهای خودرو منتقل می کند و همچنین این گشتاور را افزایش می دهد. جعبه فرمان که روی اتاق خودرو نصب میشود، گشتاور تولید شده را توسط مفصلها و سیبک به سگ دست هدایت می کند. این قسمت از سیستم فرمان انواع گوناگونی دارد و از اجزای مختلفی تشکیل شده است. مهمترین وظایف جعبه فرمان را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- افزایش گشتاور و کاهش حرکت چرخشی و جابهجایی دورانی دست راننده
- تغییر صفحه دوران غربیلک فرمان به صفحه مکانیکی فرمان
- تبدیل حرکت چرخشی غربیلک فرمان به حرکت خطی اهرم بندی فرمان
اجزای داخلی تشکیل دهنده جعبه فرمان
- مجموعه سیبک بیرونی
- مجموعه سیبک داخلی
- پینیون (مارپیچ فرمان)
- رک (دنده شانه ای فرمان)
- پوسته جعبه فرمان
- حلقه های لاستیکی پایه اتصال به بدنه
- پاسه های فلزی اتصال به بدنه
- فنر فشاری استکانی
- خار فنری
- بوش پلاستیکی
- استکانی
عملکرد جعبه فرمان
سیستم فرمان خودرو با شروع حرکت پینیون آغاز می شود و در سیبک های فرمان ختم می شود. حرکت های چرخشی یا گشتاور منتقل شده به یک سر پینیون از طریق درگیری دندانه های مارپیچ پینیون با دندانه های شفت تبدیل به حرکت خطی در امتداد محور اصلی دندانه های شانه ای می گردد. این حرکت خطی ایجاد شده توسط میل فرمان افقی و سیبک فرمان به حرکت چرخشی در چرخ های خودرو تبدیل می شود.
منبع : emdadhashtgerd.com